top of page

CAFÉ DE OOGST

DOOR SUKA BUMI

OVER CAFÉ DE OOGST

Hoe laat jij je als maker inspireren door je wortels? Die vraag staat centraal bij Café de Oogst, een cultureel evenement georganiseerd door Suka Bumi. Hier brengen we verhalen samen uit de Indische, Molukse en Papua cultuur, en bespreken we hoe die visueel kunnen worden vastgelegd én doorgegeven. Verwacht een programma waar makers met verschillende expertises je meenemen door hun proces en vertellen hoe zij komen tot hun oogst.

VANWAAR DE NAAM?

Denk bij ‘oogst’ aan een unieke vrucht die je zelf hebt gekweekt. Dat proces begint bij je eigen wortels. Als je die uit de grond trekt, kan je bepalen welke aspecten je wilt bewaren of achterlaten. Door dat wat je meeneemt te koesteren en te voeden, ontstaan er nieuwe vruchten. De oogst staat daarom voor een zichtbaar resultaat van jouw persoonlijke verhaal.

HET IDEE ACHTER SUKA BUMI

Schrijf je het aan elkaar, dan staat het voor ‘bron van geluk’. Zet je er een spatie tussen, dan betekent het ‘ik hou van de aarde’. Beide betekenissen sloten naadloos aan op onze behoefte om aspecten van onze gedeelde Indische cultuur in kleding vast te leggen. Deze visuele manier van denken was ook de grondslag voor Café de Oogst. Naast het samenbrengen van makers en verhalen, leggen we het evenement ook visueel vast, bijvoorbeeld door live tekeningen en één-op-één sessies.

banner compleet.jpg
Combinatielogo vfonds vws.png
Suka Bumi_Logo-zwart.png

Precies een maand geleden was PLLEK Amsterdam het decor voor de allereerste editie van Café de Oogst. De organisatie van dit evenement heb ik samen met Joris Drachman gedragen.

HET PROGRAMMA

Wij kijken terug op een enorm geslaagde middag en avond tijdens Café de Oogst. We mochten luisteren naar mooie talks van onze gastsprekers Samuel van Voorn, Dido Drachman en Yara Jimmink. Dit allemaal onder fijne moderatie van Lara Nuberg. We mochten luisteren naar hoe ieders achtergrond hun werk voedt, en wat voor oogst dat oplevert. Er kwamen goede vragen uit het publiek en naderhand was er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. 

CAFÉ DE OOGST COLLECTIE

Daarnaast mochten we met Suka Bumi het resultaat van een mooie samenwerking met Lebrina Latupeirissa, Julia Jouwe en Vera Andreas presenteren. 


Een aantal bestellingen zijn onderweg en enkele t-shirts zijn nog steeds verkrijgbaar. Bekijk ze hieronder:

Cafedeoogst-vfonds_shirts-liggend.jpg
_DSC6425.jpg
_DSC6568.jpg
_DSC6457.jpg
_DSC6440.jpg
_DSC6523.jpg

EXPOSITIE

Tijdens de gehele middag was het werk te bekijken van diverse makers. In deze eerste kleine expositie mochten we het werk bekijken van: Kristel Anna FrichMano SomGigi van GevenbroekSylvia Hiert en Daniël van Wijk.

 

VISUELE NOTULEN
Gedurende de dag werden er prachtige tekeningen gemaakt. Iris Groot Koerkamp legde de dag vast door middel van visuele notulen. Bekijk het volledige resultaat hieronder of download een grotere versie hier.

 

Daarnaast maakte Dido aan het einde prachtige illustraties tijdens gesprekken met bezoekers. Een goed moment om wat langer stil te staan bij ieders verhaal. Dat leverde mooie resultaten op.

_DSC6578.jpg

Ook heeft Lebrina Latupeirissa gedurende de dag foto’s gemaakt en Cas Esders heeft de sprekers op video vastgelegd. Houd hiervoor onze socials in de gaten.

 

Aan het eind van het programma sloten we de dag af met een heerlijke Indonesische maaltijd.

Bekijk hier nog eens de dag in vogelvlucht!

_DSC6565.jpg
_DSC6565.jpg

ONTWERPTRAJECT

bottom of page